Resumé hösten 2013

10 september Föreningsmöte

Höstens första föreningsmöte rullade på som vanligt. Några rapporter från tidigare aktiviteter lämnades och några inbjudningar till kommande evenemang diskuterades.
Mötet gästades av Hanna Broberg, som rapporterade från sommarens kongress i Borås. Några av de största diskussionerna där gällde ev substitutionsbehandling på rörelsens behandlingshem och framtiden för våra folkhögskolor.

17 september – Tusen år av svenskar i världen

I sin förra bok berättade Anders Johnson om invandrarna som byggde Sverige. Nu har han vänt på perspektivet I nya boken ”Från Anna av Novgorod till Zlatan Ibrahimovic” lyfter han fram ett stort antal svenskar som på olika sätt påverkat världen – vikingar, helgon, forskningsresande, konstnärer och idrottsstjärnor. Vid ett trevligt möte hos 14 juni presenterade han några av dem – några tidigare okända, några mycket kända och alla högst intressanta.

24 september -Diakoniverksamheten vid S:t Clara Kyrka i Stockholm

Diakoniassistenten Marianne Lisskog från S:t Clara Kyrka kom och berättade om den sociala verksamhet som bedrivs. Bland annat finns matutdelning kl.10.00 framför kyrkan varje dag. Mellan 100-200 matgäster kommer och varje dag finns kyrkan på plats på ”Plattan” (Sergels Torg) och möter människor med kaffevagn och
samtal. De driver en ungdomsgård, besöker kvinnofängelset på Färingsö och
hjälper prostituerade på Malmskillnadsgatan varje fredag med mat och samtal.
Det finns en mängd olika verksamheter inom kyrkan och det blev intressant kväll
med många frågor kring detta.

8 oktober – Musikkul

Under Bo Högstedts ledning försökte vi lösa ett trevligt och klurigt melodikryss. Det var inte så lätt, men väldigt allmänbildande med musik från olika decennier. Vi kunde konstatera att den allra senaste musiken kanske inte riktigt fastnat i minnet än, medan
medan den något äldre musiken var lite lättare att känna igen.

22 oktober Från vischan till Riksgatan 1

Riksdagsledamöterna Roland Utbult(kd) och Bengt Bergh(v) möttes i Riksdagen efter valet 2010. Som kristen sångare resp poet möttes de båda i kulturen.

Denna kväll sjöngs det och deklamerades härliga hos föreningen och däremellan roliga och underfundiga små anekdoter från verkligheten, historierna bakom de stycken vi fick höra och också en del om riksdagsarbetet.

En mycket underhållande kväll, som vi minns länge.

29 oktober Välkommen till ditt IOGT-NTO

Vi tittade på den första filmen, ”Därför är jag med”, i förbundets nya studiematerial. Den inspirerade till en givande diskussion om varför vi själva gått med i IOGT-NTO, vad det gett och ger oss och varför vi fortsätter att vara med och vill få fler att engagera sig.

 26 november Välkommen till ditt IOGT-NTO

Vi fortsatte vår studiecirkel med att titta på och diskutera filmerna om rörelsens historia och om verksamheten inom olika områden – politik, förebyggande, socialt och internationellt. Det gav en bra repetition av sådant vi redan visste och också en del nya insikter.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00