Resumé våren 2009

13 januari – Julgransplundring

I år hade vi faktiskt en gran att dansa runt. Och många var vi! Både stora och små dansade runt sagda gran och som vanligt åt vi varmkorv av hjärtans lust. Som avslutning på kvällen hade vi den traditionella fiskdammen där godis- och fruktpåsar delades ut till alla.

20 januari – Mamma Mia

I konferensen visades den nyligen lanserade Mamma Mia. Vi var 9 begistrade besökare som ömsom njöt och ömsom tuggade på pop corn. Nog var det en kväll att minnas.

Bästa scenen är när damerna med Maryl Streep i spetsen går ner mot bryggan sjungades Dancing Queen.

27 januari – Förintelsen

Detta program vart inställt. Vet inte vad det vart i stället och vem som hade hand om det.

3 februari – Musikleken

Hemma hos Bosse deltog vi i Musikleken i år igen. I år var det ett kryss. Ganska så kul. Inge gnäll på kass tävling i år inte. Bosse bjöd som vanligt på något gott.

10 februari – Årsmöte

Årets årsmöte gästades av förbundets vice ordförande Anna Carlstedt som i ett anförande lyfte fram IOGT-NTO:s framgångar inom en rad verksamhetsområden, inte minst medlemsrekrytering och inom alkoholpolitiken. Två värderade medlemmar, Eva Åhlström och Ulf Persson, tilldelades 50-årsdiplom (för 50-årigt medlemskap).

Den styrelse som valdes består av Bo Högstedt (kassör), Roland Karlsson (sekreterare), Elisabeth Larsson, Lisbeth Lundin, Per Åke Lundin, Susanne Malmborg, Beatriz Mendoza, Birgitta Olli och Ulf Persson. Tyvärr kunde inte årsmötet välja någon ordförande. Styrelsen har löst detta genom att låta styrelsens ledamöter ”äga” ordförandeskapet under två månader vardera.

17 februari – Museum

En tapper skara besökte Östasiatiska museets nya basutställning. Här visas Kinas historia fram till våra dagar. Tänk vad lite fukt kan göra på original till mönster på porslin eller hur udda nordeuropeiska djur kan se ut i en kines ögon.

24 februari – Drogtester i skolan

Gazal Amini, förbundsjurist hos IOGT-NTO berättade om för- och nackdelar med drogtester i skolan.

3 mars – Sällskapsspel

Spel är numera ett återkommande inslag i föreningsprogrammet. Denna gång provade vi en del traditionella spel där kortspelet Uno tog längst tid – troligen för att det tog lite tid innan vi alla förstod reglerna. Tänk att man kan ha så trevligt med några spelkort och ett antal trevliga föreningskamrater.

10 mars – FM/kongress

Kjel-Ove Oscarsson berättede lite om kongressen i somras.

17 mars – St Patricks Day

Denna dag var vi hänvisade till ungdomslokalen!

Dagen till ära bjöds princesstårta – för att riktigt ära den gröna ön. Dessutom hade Ulf förberett ett quizz kring Irlands brokiga historia. Lisbeth som inte trodde sig kunna något om Irland visade sig gå hem med segern.

24 mars – Retorik

Ordets makt är enorm! Det och mycket annat fick en spännande inblick i med hjälp av Nicole Beudat från SalusAnsvar, som på ett mycket underhållande och pedagogiskt sätt lotsade oss genom retorikens labyrinter. Det som startade redan i antiken tillämpas fortfarande och vi fick många spännande exempel på hur man med väl genomtänkta ordval kan förmedla olika känslor och uppfattningar. Med god retorisk kunskap kan man också bygga upp en väl fungerande argumentation.

31 mars – Teater

1000 år på 100 sekunder. Hmmmm … man hade förväntat sig något mycket komprimerat. Men … det var glest mellan gagsen. Och de flesta var ganska lama. Några scener var dock mycket bra. Ansgar (som kom två gånger) var toppnumret.

7 april – Påskfest

Vi firade påskens ankomst på traditionell sätt med en påskrelaterad frågerunda, äggmålning och liten påskbuffé. Vinnare av äggmålningstävlingen var Beatriz som fick ett av Lena Karlssons otroligt vackra tittägg.

14 april – Musik

Bosse fick ett jobbåtagande i sista stund, så vi som var där roade oss själva.

21 april – Sektor3

Förbundsstyrelseledamoten Erik Wagner gästade föreningen den 21 april och presenterade den för den ideella sektorn nybildade tankesmedjan Sektor3. Tankesmedjan leds av Alice Bah Kuhnke. Syftet med tankesmedjan är att lyfta fram och belysa ämnen och frågor som är aktuella för den ideella sektorn. IOGT-NTO är en av cirka 30 organisationer som är medlemmar i Sektor3.

28 april – FM

Huvudfrågan vid kvällens föreningsmöte var att ta fram idéer för höstens verksamhet. Det framkom förslag på huvudrubriker som internationellt, folkbildning, uppföljning av EU-valet, musik- och frågetävlingar och naturligtvis föreningsmöten. Programmet är långt ifrån klart så har du fler idéer är du välkommen att höra av dig till någon i styrelsen.

5 maj – Sven-Olov

IOGT-NTO:s avgående ordförande Sven-Olov Carlsson berättade om sina 12 år som vice ordförande och 14 år som ordförande i IOGT-NTO. Sven-Olov har arbetat mycket kring framförallt alkoholpolitiska frågor samt byggt upp nätverk runt om i Europa i dessa frågor. Ett av nätverken är Borealis där IOGT-NTO samverkar bland annat med Systembolaget, Alko och Vinmonopolet.

12 maj – EU-valet

Förbundets chef för verksamhetsenheten, Peter Moilanen, gästade föreningen den 12 maj för att gå igenom partiernas och kandiderande parlamentsledamöters syn på alkoholpolitiken.

Peter gjorde en excellent genomgång av hur partier och kandidater agerar i alkoholpolitiska frågor. Variationen är stor. Dock står alla utom moderaterna för en alkoholpolitik som någorlunda rimmar med IOGT-NTO:s krav.

26 maj – Minigolf

Vi kämpade i år igen på Kristinebergs minigolfbana. Vann gjorde Ulf och Lisbeth i varsin genusklass. Lisbeth övertog vandringsbucklan. Efter tävlingen så gicj vi till Solstugan för en bit att äta.

14 juni – 14 Juni

Vi var ett dussintal själar som besökte Eva och Ulf på Långängen på föreningens födelsedag. Det regnade – det regnade en hel del. Det var tom så att tipspromenaden fick bli inomhus. Men vi hade mycket trevligt. Det var gott att äta och samvaron var mycket gemytlig.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00