Resumé våren 2010

Julgransplundring 12 januari

Så var det åter dags att dansa ut julen. Granen var kanske inte det vackraste exemplaret vi skådat, men vi dansade alla traditionella ringdanser och avslutade med en sedvanlig raket. Naturligtvis bestod kvällens förtäring av varmkorv m tillbehör och därefter en smaskig kaka. Att sätta knorr på grisen och fiska i fiskdamm hör också till och i år räckte godispåsarna till alla deltagarna.

Föreningsmöte 19 januari

Möte med föreningens medlemmar för att diskutera aktuella frågor. Bland annat gick vi igenom de kommande programpunkterna och tog upp anmälan till dessa. Efter avslutat protokollfört möte startade diskussion om IOGT-NTO-rörelsens grundsatser. Deltagarna hade olika meningar och det radikalaste förslaget var att endast behålla den sjätte grundsatsen som handlar om att bekämpa drogbruket och i övrigt hänvisa till FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Musikleken 26 januari

Vi träffades som vanligt hemma hos Bo Högstedt och gnodde våra geniknölar i NBV:s musiklek. Ett kryss och lite frågor som vi inte behövde gno så hårt för att klara. När resultatlistan kom framgick att vi haft alla rätt, men p g a att vi inte genomfört studiecirkel fanns inga möjligheter till de extra poäng som detta gav. Tävlingen var uppenbart enkel och vinnaren fick lottas fram. Som vanligt bjöds vi smaklig spis, denna gång i form av Minestronesoppa.

Revy Häften vore nog 2 februari

Vi var ett tiotal personer som besökte Årsta och tittade på revyföreställningen med vår kassör i en av rollerna. Det blev en trivsam kväll med många glada skratt, som vi delade med de övriga 80-talet i salongen.

Årsmöte 9 februari

Årsmötet lockade 17 personer som utöver årsmötesförhandlingarna fick lyssna till Accents nye chefredaktör Pierre Andersson. Pierre berättade om sin syn på Accent som medlemstidning och de förändringar som gjorts och kommer att göras framöver. Årsmötesförhandlingarna avlöpte som vanligt utan sensationer. Styrelsen fick ansvarsfrihet och de handlingar som presenterades godkändes.

Ordförandeskapet kommer att roteras mellan ledamöterna i styrelsen som under föregående period. Systrarna stod för den utmärkta förtäringen, stort tack!

Socialt företagande 16 februari

Kjell-Ove Oscarsson informerade en mindre skara medlemmar om tankar och förutsättningar kring Socialt företagande. En huvudregel för att få bidrag för att driva sin verksamhet är att man kan ge människor med utanförskap en sysselsättning Han gav exempel på Socialt företagande inom IOGT-NTO förelsen. De vanligaste verksamheterna är caférörelser och second hand försäljning. Till det lite ovanligare hör biltvätt av kommunbilar. Kjell-Ove informerade också om distriktets ”Sociala företagande” – Möjligheternas Hus.
En verksamhet som går mycket bra idag. Framtiden är lite oviss eftersom de är tvungna att byta lokaler.

Alkokoll 23 februari

Vi inledde studierna och samtalen kring alkoholpolitiken .

Prylar och sånt 2 mars

Föreningsmöte och spelkväll 9 mars

Efter att ha utövat praktisk demokrati i form av mötesförhandlingar kastade vi oss över olika spel. Vi testade både traditionella plocke-pinn och Othello samt ett litet nyare som heter Tjolahopp. Det senare visade att vi fortfarande har en del kvar att lära om Astrid Lindgrens figurer och författarskap.
Från föreningsmötet kan noteras att vi även i år har rullande ordförandeskap. Först ut under mars och april är Birgitta Olli.

Afghanistan – situationen i landet och utbildningsfrågan 16 mars

Jane Karlsson från Svenska Afghanistankommittén gästade oss och hade en mycket intressant information om gruppens arbete i Afghanistan. De har c:a 5000 anställda i landet, nästan samtliga är afghaner. En stor del av arbetet som sker i landet är inom utbildningen. Allt i från att man anställer en läskunnig bybo som lärare till att få regeringen att låta flickor utbilda sig i befintliga pojkskolor. Givetvis efter pojkarnas skoldag. De satsar också pengar på att bygga skolor. Jane har bott i Kabul i c:a två år och det märktes verkligen att landet och befolkningen fångat hennes hjärta.

Skriv ditt liv 6 april

Vår programledare, Lena Juhlin, hade fått förhinder. Men tack vare att vi är ett positivt gäng så bev det en trevlig kväll i berättandets tecken.
Lisbeth Lundin informerade om Tollare folkhögskolas kurs ”Skriv ditt liv”. Därefter fick alla dra en ”lott” med en uppgift att skriva något från olika åldersintervaller. Vi fick en mixad livsberättelse där Sigurd startade med händelser under 6 – 10 års åldern och Rolle avslutade med 50 – 60 årsåldern.

Föreningsmöte 20 april

Ännu ett tillfälle att påverka verksamheten i föreningen. Mötet inleddes med rapporter från nyligen genomförda årsmöte i distriktet och NBV. Därefter spånade vi på idéer inför hösten, även om den än så länge känns väldigt avlägsen. Vi pratade om allt från studiebesök, lära känna andra organisationer, IOGT-NTOs öppenhet till spel- och musikkvällar. Än finns alla chanser att påverka höstens program. Ta kontakt med styrelsen om du har något förslag.

Alkokoll 27 april

Mellan dikt och verklighet 4 maj

Inför valet 11 maj

Bergianska 18 maj

Minigolf 25 maj

Ännu en gång regnade minigolfen bort. Det hade visserligen slutat att regna när vi skulle spela – men banan var stängd – och det var dessutom kallt. Vi sökte oss hem till familjen Karlsson i stället och fikade. Trevligt – men det verkar helt hopplöst med våran minigolf. Jag är inte det ringaste skrockfull – men nu börjar det bli lite för många år när det är kass väder på golfdagen. Bucklan lämnades över från Lisbeth tilll Ulf, vilken vann herrklassen 2009.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00