Resumé våren 2013

15 januari – Julgransplundring

I år blev det plundring utan julgran – den hade redan kastats ut! Allt annat var dock som vanligt, dvs varmkorv, sätta knorren på grisen och avslutningsvis en fiskdamm där alla fick napp.

22 januari – Bor glädjen i en flaska

Ella Sjödin, som arbetar med alkoholreklamfrågan och EU hos IOGT-NTO, presenterade de reklamundersökningar som gjorts med fokusgrupper över landet. Hon visade också den utställning som just nu turnerar runt i landet.

29 januari – Alkoholfritt

Per Leimar berättade inlevelsefullt om tillverkningsprocesser och historiska riktmärken för ett antal alkoholfria drycker. Denna bakgrund gav en meningfull inramning till provningen.

5 februari – Musikleken

Ett laddat gäng samlades hemma hos Bo Högstedt och efter avnjutandet av Mulligatawnysoppa från Sri Lanka löstes uppgifterna galant. Då vi inte genomför någon studiecirkel kan vi inte vinna, men moraliskt anser vi oss ligga mycket långt framme.

12 februari – Årsmöte

Föreningens årsmöte samlade många deltagare. Smörgåstårta avnjöts och sedan inleddes förhandlingarna under ledning av vår gäst Andrine Winther från förbundsstyrelsen. Styrelsen befanns ha gjort ett gott jobb och allla handlingar godkändes och ansvarsfrihet tillstyrktes. Ekonomiskt kunde en blygsam vinst uppvisas och kassören Bo Högstedt förärades med IOGT-NTO:s hedersplakett i guld. Utmärkelsen delas ut för gagnande gärning och långvarigt arbete. Diplom för 25- årigt medlemskap tilldelades Marcus Wik och 50-årigt diplom tilldelades Ingrid Sjölin.

19 februari  – Transsibiriska järnvägen

Under Per Åke Lundins ledning reste vi från Moskva till Peking på Transsibiriska järnvägen. Det var en spännande resa där vi bl a fick tips om hur man överlever på den långa tågresan genom ivrigt köpslående om olika matvaror på de stationer där man stannar. Mongoliet var resans stora behållning med storslagen natur, vänliga människor och god mat.

26 februari – Lakrits

Vi var några stycken som fick frossa i lakrits, och prova på en hel del nya smaker.

Lena hade bakat två chokladkakor med lakritskola, turkisk peppar och hockeypuck. Mycket uppskattade, frågor om recept! Några lakritsballerina bjöds också till fikat.

Sedan var det dax att smaka på lakritsrot, rålakrits från Italien, engelsk lakrits, både salmiakki och äkta finsk lakrits och tjärlakrits, något från Sverige bl.a. Kick som förr hette Käck och ett par chokladlakrits från Island.

5 mars – Tajming, kunskap och lite tur

I boken ”Tajming, kunskap och lite tur” berättar IOGT-NTO:s förre förbundsordförande Sven-Olov Carlsson om sitt och förbundets arbete med att påverka alkoholpolitiken efter att Sverige gått med i EU. Han kunde inte själv vara med vid mötet, men Eva Åhlström som skrivit boken samtalade med Gabriel Romanus, som också varit engagerad i det alkoholpolitiska arbetet under lång tid, och Ella Sjödin, som är EU-konsulent på förbundskansliet om framgångar och motgångar i påverkansarbetet.

12 mars – Föreningsmöte

Föreningens mer formella frågor såsom skrivelser, rapporter, ekonomi, medlemmar  med mera behandlades och vi fick också tillfälle att hälsa en ny medlem, Vivian Wollmo, välkommen till föreningen. Vårens program bjuder på olika aktiviteter och även årsmöten inom distrikt och föreningar.

19 mars – Bowling

En handfull tävlingssugna medlemmar samlades på Imperial Lanes i Sickla för att testa bowlingformen. Kloten rullade lite hit och dit och vissa käglor stod kvar trots att vi med kraft och list försökte få ner dem. Trevligt hade vi i alla fall och vi var överens om att alla var vinnare.

26 mars – Påskfest

Traditionell påskfest med äggmålning, tipspromenad – denna gång på temat mars samt påskbuffé.

2 april – Diplomutdelning samt en resa till Kina

Föreningen hade glädjen att få dela ut ett diplom till föreningsmedlemmen Birgit Petersson som varit medlem i rörelsen i 80 år. Kvällen fortsatte med en resa tur och retur till Kina med Roland och Lena Karlsson samt Ingela Klangsäter Wrebo med make Anders. Fantastiska bilder från kontrasternas Kina (från Beijing till Shanghai) och en tipspromenad om landet.

9 april – Musikkul

Bo Högstedts melodikryss gladde oss denna kväll. Kluriga frågor om ditt och datt kopplat till musik ur många genrer gjorde oss mer upplysta om saker som vi inte hade en aning om. Kul!

16 april – Fyll livet

Inför lanseringen av förbundets stora kampanj ”Fyll livet” fick vi besök av projektledaren Samuel Somo. Han berättade om en kampanj som ska vara ”spännande, oväntad, utmanande och spetsig”. Ett återkommande inslag är en tecknad serie i Aftonbladet under hela kampanjåret, med seriefigurer som sedan går igen på affischer och i sociala medier. Och det ska bli kampanj med hjärta, där vi vågar driva med oss själva och får tips om nya utmaningar att fylla livet med.

15 maj – Studiebesök Tekniska muséet

Tekniska museet hälsade oss välkomna via tweet. Deltagarna testade allt från att lyfta saker med grävmaskin till slalom, reaktionsförmåga, vighet, styrka och höga hopp. Vi fick även tips hur vi kunde öva upp styrka och reaktionsförmåga.

16 juni – Trosa

Vi firade föreningens födelsedag med en bilutflykt till idylliska småstaden Trosa. Pontus Landström, redaktör för Junis tidning Struten och bosatt i Trosa, tog emot oss i stadsparken. Han gav oss en introduktion till den lilla staden, visade vägarna längs ån och tipsade om vad som var värt att se. Efter det kunde vi leta oss ut till ”världens ände”, äta en god lunch och strosa runt i charmiga gränder, innan vi avslutade firandet med fika och inköp på mysiga Marsipangården och återvände mätta och nöjda till storstaden.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00