Resuméer 2017

10 januari          –  Julgransplundring
Dans runt granen, varm korv, svansen på grisen, fiskdamm och säkert någon frågesport, dvs en traditionell julgransplundring.

17 januari          – Musikcirkel
Träff två i Musikcirkeln inför Musikleken.

24 januari          – Föreningsmöte
Vi planerade inför en av vårens höjdpunkter, vårt värdskap för distriktsårsmötet den 25 mars.

31 januari – Musikcirkel
Träff tre i Musikcirkeln inför Musikleken.

7 februari          – Musikleken
NBV:s tävling musikleken genomfördes traditionsenligt hemma hos Bo Högstedt. Vi kämpade väl med frågorna, men nådde ingen topplacering.

14 februari        – Årsmöte
Årsmötet förlöpte enligt plan. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Maria Skans blev vald till ny ledamot i styrelsen, hon ersatte Elisabeth Larsson.

21 februari        – Sommar, sommar, sommar… Inte precis vad man väntar sig mitt i vintern? Till vår nya programidé bjöd vi in Ann-Therese Enarsson, nu på TCO:s tankesmedja, med bakgrund hos bla IQ och Systembolaget. Gjorde ett spännande ”Sommarprogram”, hon berättade och spelade musik precis som i radio. En del hemligheter avslöjades och för dig som inte deltog förblir de just det – hemligheter.

28 februari        -Tutankhamun
Traditionsenligt gjordes denna kväll ett museibesök , nu Tutankhamun  – graven och skatterna. Utställningen visar mer än 1 000 reproduktioner från faraos grav. Tutankhamun blev farao som nioåring och hans grav upptäcktes 1922.

7 mars – Ett nästan nyktert snille
Anders Johnson gästade föreningen och berättade om sin senaste bok. Den handlar om Gustaf Dahlén, grundaren av AGA-fyren och – enligt Anders – ett nästan nyktert snille. En spännande berättelse om en spännande person.

14 mars – Alkohol och cancer
Per Leimar presenterade IOGT-NTO:s senaste forskningsrapport om Alkohol och cancer.

21 mars – Hawaii
Bara namnet låter lockande och exotiskt. Med hjälp av bilder, kartor och en inlevelsefull berättelse fick vi följa Winnie Blom-Jensen på en spännande resa till tre av Hawaiis öar. Jodå, en Hawaii-skjorta fanns också på plats.

28 mars – Jonatan Hjort gillar att jobba och se rörelsen utvecklas
När Jonatan Hjort sätter sig i heta stolen hos 14 juni har han just lämnat ordförandeskapet för NBV, som under de senaste åren gått stadigt framåt. Nu har han tillträtt en ny tjänst, sammanslagen av två tidigare chefstjänster, som administrativ chef för IOGT-NTO. Även här ser han stora möjligheter att utveckla något som redan fungerar bra till något ännu bättre. Detsamma gäller Miljonlotteriet, där han tillfälligt vikarierar för VD Annika Nyberg, parallellt med nya jobbet på IOGT-NTO-kansliet. ”Jag tycker om att jobba”, förklarar han. Vi tror honom.

4 april – Nykterhetsrörelsen, nazismen och demokratin
Staffan Hübinette från Tollare Folkhögskola berättade om förhållandet nykterhetsrörelsen, nazismen och demokratin.

11 april – Påskfest
Äggmålning, knorren på grisen, frågesport och god mat stod traditionsenligt på programmet.

18 april – Heta Stolen
Programmet fick tyvärr ställas in eftersom vår tilltänkta gäst fick förhinder i sista sekund.

25 april – Sommar, sommar, sommar…
Bertil Lindberg berättade om sitt innehållsrika liv med resan i Olof Bergströms fotspår, boendet i Australien mm. Mycket jazz spisades.

2 maj – Föreningsmöte
Vid vårens sista föreningsmöte var som vanligt huvudpunkten att spåna programpunkter inför hösten. Många bra förslag framkom. Vi kunde också glädjas åt ett väl genomfört distriktsårsmöte där vi fick beröm för både aktiviteter och bakverk.

9 maj – Inför kongressen
En av huvudfrågorna vid sommarens kongress i Karlstad blir diskussionen kring ”Expedition 50”. Det är förbundsstyrelsens förslag och idéer kring hur rörelsen ska utvecklas även efter år 2020, när det är 50 år sedan IOGT och NTO gick samman. Dessutom finns många motioner om stort och smått. Samtidigt som vi diskuterade kongressfrågor blev vi fotograferade så snart kanske föreningens medlemmar syns i en broschyr eller annons för IOGT-NTO.

16 maj – Jag mötte Lassie
Ingen av oss hade förstås mött den berömda filmhunden Lassie. Men alla hade vi mött mer eller mindre kända personer som vi gärna mindes och berättade för varandra om. Bland våra Lassie-möten fanns allt från en mångkunnig ambassadör till politiker, skådespelare och andra artister. Det blev en lättsam och trevlig kväll där alla bidrog till underhållningen.

30 maj – Minigolf Denna årliga attraktion.

11 juni – Utflykt
Föredömligt anordnad utflykt till Skokloster slott. Ingela Klangsäter Wrebo agerade värd.

12 september – Föreningsmöte
Hösten inleddes med ett föreningsmöte där vi bland annat rapporterade från distriktets höstupptakt och gick igenom höstens aktiviteter.

19 september – Sommar, sommar, sommar
Vi dröjde oss kvar vid sommaren genom att ha vårt eget sommar-program. Denna gång var det Tollares fd rektor Eva Önnesjö som berättade om delar av sitt liv, var släktnamnet Önnesjö kommer ifrån och spelade sin favoritmusik.

26 september – Kongressen i Karlstad
Förbundsstyrelsens Oskar Jalkevik gästade föreningen och berättade om vad som diskuterades vid kongressen i Karlstad i somras. Den stora frågan var förbundsstyrelsens förslag om Expedition 50, ett förslag till omfattande organisationsförändring av IOGT-NTO som kan innebära en ny regionindelning och formerna för anställd personal.

10 oktober – Andalusien
Ingela Klangsäter-Wrebo tog med oss på en resa till Andalusien. En resa i ord och bilder. Bland mycket annat fick vi se bilder från det fantastiska slotts- och borgområdet Alhambra i Grenada.

31 oktober – Cannabiskultur
Staffan Hübinette och Per Johansson gav en tankeväckande inblick i den pågående normaliseringen av försäljning och bruk av cannabis. Staffan visade film från Colorado, en av de delstater i USA där cannabis säljs helt legalt och hotellen tillhandahåller en ”marijuana tourism map” för intresserade besökare. De visade också hur legaliseringskraven sprids från land till land och nu också drivs av några politiska ungdomsförbund i Sverige. En utveckling som är svår – men nödvändig – att stoppa.

7 november – Föreningsmöte med konsulentbesök
Vi fick besök av distriktskonsulent Patric Tengström. Han berättade om kommande aktiviteter i distriktet och om det fortsatta arbetet med Expedition 50, som bland annat kommer att innebära att han blir verksamhetsutvecklare, anställd av förbundet, i stället för distriktskonsulent. Distriktet kommer att ingå i en region, och hur den ska se ut är en del av en pågående utredning om att ”rita om IOGT-NTO-kartan”.

Huvuddelen av mötet ägnades sedan åt idéer och förslag om föreningens program under våren.

 

 

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00