Resuméer 2018

Januari
9 Julgransplundring
Vi hade tyvärr ingen gran att dansa ut, men vi åt varmkorv, gick tipspromenad och fiskade i fiskdammen – precis som vanligt alltså.

1 Stc Musikleken
Träff 2 i studiecirkeln inför tävlingen Musikleken med NBV.

23 Firande av Kjell-Ove Oscarsson
Den tidigare planerade programpunkten byttes ut mot ett trevligt 70-årsfirande av Kjell-Ove Oscarsson. Hela våning 3 på Klara Södra fylldes av föreningskamrater, släkt och vänner när vi – förutom att hurra för födelsedagsbarnet – också fick möjlighet att marknadsföra föreningens verksamhet.

30 Stc Musikleken
Träff nr 3 inför nästa veckas tävling.

Februari
6 Musikleken
Vi rådbråkade våra musikaliska grå hemma hos Bo Högstedt. Traditionella frågor om musik och ett bildkryss triggade oss och vi svarade på allt och lyckades ganska bra. Vi hamnade tre poäng efter segrande lag.

13 Årsmöte
Årets höjdpunkt! Vi fattade kloka beslut om framtida verksamhet och lyssnade till Per Åke Lundin som berättade om sin utredning om medlemslöftet – ett uppdrag från förbundet och en fråga som diskuterades på förra årets kongress och som säkert kommer att diskuteras ytterligare. Styrelsen valdes om för ytterligare en mandatperiod.

20 ”Vid diktens port”
Kerstin Gidlöf, som har lång erfarenhet från NBV av program om litteratur, och särskilt poesi, kom till oss för att dela med sig av sitt stora intresse. Hon tog hjälp av några av sina favoritpoeter, bland dem Dan Andersson och Birger Norman, för att visa hur dikten kan påverka och berika våra liv.

27 Prevent, don’t promote
Sven-Olov Carlsson besökte oss för att berätta om projektet som SLAN driver i samarbete med NBV för att öka kunskaperna och engagemanget i narkotikafrågan. Han pekade bland annat på vikten av en samordnad restriktiv narkotikapolitik, byggd på fyra hörnstenar – opinions- och folkbildning, strikt och konsekvent narkotikakontroll, tidig upptäckt och insatser mot narkotikamissbruk samt vård och behandling.

Mars
13 Liljevalchs Vårsalong
Vi besökte Liljevalchs Vårsalong, som var tillbaka i de egna lokalerna på Djurgården, och konstaterade, liksom många andra besökare, att årets upplaga var ovanligt sevärd. Vi beundrade verk i alla upptänkliga material, från tovade porträtt till yogarörelser i keramik, böljande landskap av papper och en gräsklippare gjord av glasspinnar.

20 Sommar, sommar med Kjell-Ove Oscarsson
Årets första sommarvärd i föreningen var vår egen medlem Kjell-Ove Oscarsson, som tog oss med på en resa från barndomens Habo, via fotbollsträningar och utlandstjänstgöring till dagens många uppdrag inom nykterhetsrörelsen.

27 Påskfest
Även denna tradition förs vidare. Vi hade en knepig tipspromenad – denna gång på temat Grön – som Eva Åhlström satt ihop. De målade äggen avnjöts sedan och kvällen avslutades med påskbakelse.

April
3 Musikkul
Ett av Bosses melodikryss satte oss på prov.

10 Alkohol och våld
Att alkohol bidrar till våld kan det inte längre råda någon tvekan om. Arbetsgruppen bakom ”Alkoholen och samhället” har i sin senaste rapport sammanställt svensk och internationell forskning som övertygande visar sambandet. Per Leimar, som ingår i gruppen, kunde vid vårt möte visa kurvor som följer varandra nästan exakt under en period på drygt 150 år. När alkoholkonsumtionen ökar, ökar också våldet, och minskad konsumtion leder till minskat våld. Fakta talar för sig själva.

17 Internationell kongress
Elisabeth Larsson visade bilder och berättade om upplägget för IOGT Internationals kongress i Sigtuna. Många spännande aktiviteter lockade mötesdeltagarna att delta i sommarens höjdpunkt.

24 Föreningsmöte
Rapporter och skrivelser varvades med idéande om höstens program.

Maj
10 Folknykterhetens Dag
Våra medlemmar deltog i firandet på Skansen.

15 Isaac Hirsch
Anders Johnson berättade om Isaac Hirsch, grosshandlare och byggherre, som bland annat låg bakom att Strandvägen blev en paradgata och att Oscarsteatern byggdes. Mötet avslutades med en promenad till Oscarsteatern där vi på plats kunde beskåda den fina byggnaden.

22 Sommar, sommar, sommar med Anna Carlstedt
Vi fick följa med på en personlig resa genom de privata, yrkesmässiga och känslomässiga äventyren i Annas liv blandad med en rik variation av hennes musikaliska preferenser.

29 Minigolf
Kristinebergs minigolfbana var återigen platsen för vårt mästerskap i minigolf. 6 personer deltog och Lena Karlsson vann damligan och Roland Karlsson vann herrligan. Efteråt blev det god thaimat vid matstället bredvid banan!

Juni
17 Svindersvik
En strålande junidag vid det Grillska sommarnöjet Svindersvik. En mysig gammal byggnad som ej kallas herrgård då det är för litet.
I anslutning till huvudbyggnaden finns en helt fantastisk festbyggnad med balsal. Den ser ut som en ganska tråkig liten tegelbyggnad.
Men inuti är den mycket större. Man har dolt en stor träbyggnad bakom tegelfasaden.
Vi fikade vid det mysiga Caféet som finns i brygghuset.

September
11 Föreningsmöte
Första föreningsmötet för hösten och vi gick igenom och behandlade information från bland annat distriktet.

18 Musikkul
Det melodikryss som deltagarna i IOGT:s internationella kongress gnuggat sina geniknölar med blev nu vår utmaning under Bosses ledning.

25 Irland
Ingela Klangsäter-Wrebo tog oss med på en resa runt Irland som hon och hennes man Anders hade gjort.
Det vart gammaldags ljusbildsvisning, men med modernare maskin.
Många slott och herresäten avhandlades då just detta är en del av Ingelas passion.
Saknades gjorde dock bilder från ölbryggerier, vilka naturligtvis är obligatoriska besök på Irland.
Ingela och Anders valde då något alternativt att titta på.

Oktober
2 oktober Sommar, sommar med Åsa Hagelstedt
Åsa Hagelstedt, fd informationschef på IOGT-NTO och nu generalsekreterare på Djurskyddet i Sverige, var årets tredje sommarpratare. Förutom att få veta mer om alla spännande uppdrag som Åsa haft under åren, fick vi också veta varför hon fick göra ett ”riktigt” sommarprogram i radions P1.

9 Närke
Mariekex till fikat och frågespel med tema Närke, svaren kryddade med fakta och anekdoter. Fina priser från Närke, inköpta på Café Skogens loppis i Örebro.

13-14 Syhelg
Sju medlemmar i föreningen träffades lördag och söndag för att sy och samtala. Helgens tema blev klänningar men även en hel del annat blev gjort av flitiga fingrar.
Helgen arrangerades i samarbete med NBV.

16 Gårdsförsäljning
Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) berättade om de återkommande förslagen om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Två utredningar har tidigare kommit fram till att gårdsförsäljning skulle hota Systembolagets monopol. Trots det röstade riksdagens socialutskott i våras för att regeringen ska ändra lagen så att det blir tillåtet att sälja alkohol på gårdar där den produceras. Barbro röstade emot beslutet och hade lätt att förklara varför. Hon fick också svara på många andra frågor om aktuell alkoholpolitik.

23 Valanalys
Vi hade bespetsat oss på en initierad analys av valresultatet från politiker som kunde ge insidesinformation. Vi konstaterade rätt snart att detta program inte kunde genomföras som tänkt. Vi ägnade oss därför åt våra egna funderingar kring demokratin och vad som väntar i valets fotspår.

November
6 Föreningsmöte
Praktisk utövning av demokrati – en av hörnstenarna i IOGT-NTO-rörelsens verksamhet. Även programmet för våren 2019 planerades.

15 Pumpen
Som vanligt kämpade vi väl. Frågorna var svåra, men vi tyckte att det gick mycket bra. Vi svarade på allt.
När vi fick slutresultatet så var vi totalt trea, men klart bäst om man bara såg till kunskapstävlingen.
Så – på sätt och vis vann vi, eftersom vår målsättning var att främst satsa på kunskapsdelen.

22 Nationalmuseum
En kall torsdagskväll i november var det dags för ett besök på nyrenoverade Nationalmuseum. 4 föreningsmedlemmar försökte hinna med samtliga våningar innan stängningsdags och vi hann inte riktigt. En fantastisk renovering och vi rekommenderar varmt ett besök men ha gott om tid!

27 Sommar, sommar med Ulf Persson
IOGT-NTOs tidigare förbundskassör och en av dem som var med och bildade vår förening, Ulf Persson, var årets sista sommarpratare. Vi fick bland annat veta hur det gick till när försäkringsbolaget Ansvar såldes till Salus 1997.

December
4 Julpyssel
Marsipangrisar, tomtar och lite till, som förberedelse inför julen.

11 Julfest
Då var det jul igen. Förväntansfulla föreningsmedlemmar samlas för att njuta av skinka, gröt och julmust. Motionsrunda runt lokalen var välbehövlig, perfekt med tipspromenad, Evas kluriga frågor och bokpriser.
Vad var det vi smusslade ner i säcken när vi kom? Julklappsbytet ger snabbt svar och alla verkar mer än nöjda. Kvällens avslutas med fantastiska tårta En extra guldstjärna till familjen Karlsson för marsipandekorationer och tårta!
GOD JUL!

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00