Resuméer hösten 2008

9 december – julfest

Mycket trevligt, mycket folk och god julmat – enkelt men gott med skinka och gröt – samt kaka efter. Birgitta hade en jultipsrunda på temat hjul/jul. Trots många gissningar så vart det förvånansvärt många rätt. Ett turgäng! En spontan gambling uppstod där några satsade på att de själva vunnit. Per-Åke tog hem potten. Julklappsutdelning naturligtvis.

2 december – vit jul

25 november – Östasiatiska museet

Höstens museibesök blev Östasiatiska museet där vi bland annat tittade på modern kinesisk och svensk konst och sist men inte minst den nya basutställningen om Kina. I utställningen fanns bland annat porslin som kom till Sverige med Ostindienfararna. Tänk vad lite fukt och för kineserna främmande djur kan få för konsekvenser. Så vill ni se en grip som är med grisskär än röd och påminner mest om en gris så är det dags att göra ett studiebesök.

13 november – Pumpen

En kämpande skara hemma hos familjen Karlsson. En kämpande skara som kämpade väl. Det var svårt i år och inga tidsmarginaler fanns. Timmen användes till sista minut. Vi kom delat etta i år igen, något vi inte trodde vi skulle. men … det visar att andra haft lika svårt. Bra jobbat!

4 november – Bridge

Tore Andersson försökte att lära oss grunderna i Bridge eller rättare sagt Kontraktsbridge som är ett kortspel som utvecklats ur whist och spelas av fyra personer. De fyra spelarna kallas nord, öst, syd och väst och man spelar parvis. Nord bildar par med syd och öst med väst. Bridge är ett sticktagande spel som föregås av budgivning. Paret bjudet det antal stick de tror sig kunna ta, dels vilken färg som ska bli trumf eller om man vill spela utan trumf så bjuds sang.

Färgerna rangordnas från högsta till längst , spader (♠), hjärter (♥), ruter (♦), klöver (♣). Esset är det högsta kortet och tvåan det lägsta.

Efter det att budgivningen är färdig, blir den spelare i paret som har bjudit det högsta kontraktet och först bjudit den spelade färgen spelförare och dennes partner blir träkarl. Detta innebär att partnerns kort läggs synliga på bordet när utspelet gjorts. Spelföraren spelar sedan även dessa kort. Spelaren till vänster om spelföraren spelar ut det första kortet.

28 oktober – internationella alkoholkapitalet

21 oktober – mat i litteraturen

Efter att ha intagit ett normalt föreningsfika bestående av smörgås och en ytterst läcker kaka (Lena hade bakat) så förflyttade vi oss i fantasin till ett par betydligt mer storslagna gästabud.

Först besökte vi Trinalchios gästabud år 66 fr kr som berättats om i Satyricon. Där smörjde vi kråset med papegojtungor, hasselnötsrullade möss, korvfyllda viltsvin och en mängd sötsaker som marsipan och kanderade frukter.

Därefter förde oss fantasin till kung Harald Blåtands julagille. Tillsammans med Röde Orm och Toke intog vi kokta rovor, korvar, fläsk och framförallt blodkorven som de båda hade saknat i sin andalusiska fångenskap.

Att vi lever kvar i denna tradition visar Elsy Johanssons berättelse ”Glasfåglarna” där man trots fattigdom försöker skapa en jul enligt traditionen. Även här finns blodkorven med.

Efter att alla fick möjlighet att berätta om sina litterära matminnen där både Thure Sventon och Pettson med katten Findus figurerade. Därefter genomförde vi en frågesport på temat mat i litteraturen. Vinnare av en ost från Väddö Gårdsmejeri var Rolle.

14 oktober – ord och ton

En magisk afton med Bosses kluriga musikkryss. Om möjligt ännu mer oförberett än förra gångan. Och om möjligt ännu mer (för mig) obskyra svenska artister som man måste veta vilken moster man kan associera till en speciell maträtt. Vi hade dock kul – mycket kul.

7 oktober – Den ideella sektorn och staten

Den 7 oktober diskuterade vi den ideella sektorns utveckling och sektorns koppling till regering och andra myndigheter. Per Åke Lundin höll i samtalet. Han menade att dagens stora intresse för den ideella sektorn hänger direkt samman med Filip Wijkströms avhandling, Den ideella sektorn i Sverige, som kom 1994. Den gav sektorns företrädare självförtroende och inspirerade andra forskare att ägna sektorn sitt intresse.

I dagsläget vill regeringen teckna överenskommelse med de socialt inriktade organisationerna inom sektorn. Detta för att dra upp riktlinjer och roller för olika insatser. Sektorn känner sig smickrad och deltar glatt i samtalen. Samtalet slutade med ett konstaterande att denna ömsesidighet kan vara både bra och dålig. Bra för att den ger sektorn en roll och spelregler att hålla sig till. Men undertecknade avtal mellan sektorn och regeringen kan också begränsa sektorns ”röstfunktion”.

30 september – Palmebiografin ”I takt med tiden”

Den 30 september lade vi föreningens träff till Storstugan på Tollare folkhögskola för att lyssna till professor Kjell Östberg, tidigare lärare på Tollare, som kommit ut med den första delen av två i sin Palme-biografi. Arrangör av Tollareskolans Vänner. Ett 45-tal åhörare, varav sju till åtta 14 juni-medlemmar, kom, lyssnade, fikade och diskuterade. En riktigt bra kväll på en samtidshistorisk grund.

23 september – Placering

Sören Storm, tidigare ekonomidirektör på försäkringsbolaget SalusAnsvar informerade om de hur man bör tänka när det gäller sparande. Ska dina pengar vara tillgängliga eller bundna? Ska man satsa på aktier eller fonder eller en blandning? En spännande kväll i den ekonomiska djungeln.

16 september – FM

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00